banner_ardu-grill.PNG

et et

Tartu Hoiu-laenuühistu finantskool. Rahakool

Seksuaaltervise kool

Beebikool

Moekool

Õigusabikool

NAISELT NAISELE

MEHELT MEHELE

Toidukool

Väikelaste kool

Põhikool

Ametikool / Kutsekool

Gümnaasium

Ülikool / Kõrgkool

Liikluskool / Autokool

Elukool / Elukestev õpe



turvakood

lapsevanem-logo.gif

Puu- ja juurviljadel on vaid vähene vähki ennetav mõju

Lapsevanem.ee - Sisukestev õpe lapsevanemale :: Puu- ja juurviljadel on vaid vähene vähki ennetav mõju Matemaatika, füüsika, ajalugu, inimeseõpetus jne. Kõik selleks et abistada õppijat.Puu- ja juurviljadel on vaid vähene vähki ennetav mõju ,Matemaatika, ekool, e-kool, füüsika, ajalugu, seks, abort

Puu- ja juurviljadel on vaid vähene vähki ennetav mõju

07.04.2010 edastas The Guardian uue uuringu andmed, mis näitasid, et puu- ja juurviljade söömisel on vaid vähene vähki ennetav mõju.

Teadlaste sõnul võib „Viis portsjonit päevas” mantra aidata vähki ennetada vaid inimestel, kes tarbivad suurtes kogustes alkoholi. Ka siis võib sellest kasu olla vaid konkreetselt alkoholi ja suitsetamise tagajärjel tekkinud vähivormide puhul, nt soole-, kõri- ja suuvähk.

Selline seisukoht põhineb 10 Euroopa riigis peaaegu 500 000 inimese hulgas läbi viidud uuringul, mille kohaselt võib seos puu- ja juurviljade tarbimise ning vähi ennetamise vahel tegelikult olla tingitud hoopis teistest teguritest.

Riikliku Vähi Instituudi Ajakirjas (Journal of the National Cancer Institute) avaldatud uuringu jaoks võrreldi aastatel 1991-2000 puu- ja juurvilja tarbimist andmetega vähi kohta.

Teadlased võtsid arvesse ka teisi tegureid, mis võisid saadud tulemusi mõjutada. Sellised tegurid on nt suitsetamine, alkoholi tarbimine, rasvumine, tavalise liha ja töödeldud liha tarbimine, liikumine, rasestumisvastaste pillide kasutamine ja hormoonasendusravi saamine.

Tulemused näitasid, et süües päevas täiendavalt 200 g puu- ja juurvilju, vähenes vähki haigestumise risk 3%. Seos suures koguses puu- ja juurviljade söömise ning vähi ennetamise vahel esines vaid naistel.

Uuring, mille korraldas Paolo Boffetta New Yorgi Mount Sinai Meditsiinikooli Tisch’i Vähiinstituudist (Tisch Cancer Institute at Mount Sinai School of Medicine in New York), näitas väikest seost puu- ja juurviljade söömise ning vähki haigestumise riski vahel.

Walter Willett Harvardi tervishoiukoolist (Harvard School of Public Health) väidab juhtkirjas, et püüdlused suurendada puu- ja juurviljade tarbimist on endiselt vajalikud, sest kogutud tõendid osutavad, et puu- ja juurviljade söömine on aidanud ära hoida südameveresoonkonnahaigusi ning „väike võimalus vähi ennetamiseks on samuti ikka veel olemas.” Edasised uuringud peaksid keskenduma rohkem konkreetsetele puu- ja juurviljasortidele – kaasa arvatud tomatites leiduv lükopeen, mis väidetavalt aitab ennetada eesnäärmevähki – ning suitsetamise ja rasvumise vähendamisele.

Suurbritannia Riiklik Terviseamet suhtub ettevaatlikult väitesse, et 5 portsjonit puu- ja juurvilja päevas vähendab vähki (nt soolevähk) haigestumise, südamehaiguste, II tüübi diabeedi, ajurabanduste ja rasvumise riski.

http://www.guardian.co.uk/world/2010/apr/07/fruit-vegetables-cancer-protection

 

printerisõbralik versioon esita küsimus
viimati toimetatud: 12. 04. 2010. 03:50