banner_ardu-grill.PNG

et et

Tartu Hoiu-laenuühistu finantskool. Rahakool

Seksuaaltervise kool

Beebikool

Moekool

Õigusabikool

NAISELT NAISELE

MEHELT MEHELE

Toidukool

Väikelaste kool

Põhikool

Ametikool / Kutsekool

Gümnaasium

Ülikool / Kõrgkool

Liikluskool / Autokool

Elukool / Elukestev õpe



turvakood

lapsevanem-logo.gif

Toiduvalik ja dementsus

Lapsevanem.ee - Sisukestev õpe lapsevanemale :: Toiduvalik ja dementsus Matemaatika, füüsika, ajalugu, inimeseõpetus jne. Kõik selleks et abistada õppijat.Toiduvalik ja dementsus,Matemaatika, ekool, e-kool, füüsika, ajalugu, seks, abort

Toiduvalik võib otsustada dementsusesse haigestumise

12.04.2010 edastas BBC värske uuringu tulemused, mis näitasid, et toiduvalik võib mõjutada dementsuse riski.
Viimased uuringud Neuroloogia arhiivides (Archives of Neurology) on näidanud, et kui toiduvalik sisaldab palju pähkleid, kala ja köögivilju, väheneb oluliselt Alzheimerisse haigestumise risk.

Juba pikka aega ollakse seisukohal, et "Vahemere dieet," mis soovitab tarbida suurtes kogustes värsket köögivilja ning väikesemates kogustes kõrgema rasvasisaldusega piimatooteid ja punast liha, aitab kaasa üldtervisliku seisundi paranemisele.

Eksperdid usuvad, et eelkõige on toitumisel tähtis jälgida erinevate toitainete kombinatsiooni. Samas rõhutatakse, et ainuüksi toitumine dementsuse riski ei mõjuta.

Sobilikud kombinatsioonid

Dr Yian Gu koos kolleegidega US Kolumbia Ülikooli Meditsiinikeskusest (Columbia University Medical Centre in the US) uuris toitumisharjumusi 2148 pensioniealise newyorklase puhul.

Nelja aasta jooksul väldanud uuringu käigus selgus, et Alzheimerisse haigestus 253 inimest.

Kõikide uuringu all olevate inimeste toitumisharjumused analüüsiti üksipulgi läbi ning selle tulemusena tehti järgmine avastus: inimestel, kelle toiduvalik sisaldas rohkem salatikastet, pähkleid, kala, linnuliha, puuvilju ja roheliste lehtedega köögivilju, ning kes tarbisid vähem kõrge rasvasisaldusega piimatooteid, punast liha ja võid, oli dementsusesse haigestumise tõenäosus väiksem.

Kuid teadlaste kinnitusel on antud toidukombinatsioonide puhul eelkõige oluline konkreetsete toitainete tasemete varieeruvus.

Oluline on jälgida, et toiduvalik sisaldaks rohkelt omega 3 ja 6 rasvhappeid, E-vitamiini ja foolhapet, ning vähem küllastunud rasvhappeid ja B12-vitamiini.

Eksperdid on juba kaua arvanud, et toitained võivad mõjutada dementsuse riski.

Foolhape vähendab vereringes leiduva aminohappe homotsüsteiini taset, mida seostatakse Alzheimeri tõvega.

Teadlased väidavad, et tänu tugevale antioksüdatiivsele toimele parandab E-vitamiin organismi kaitsevõimet.  Monoküllastunud ja küllastunud rasvhapped võivad aga dementsusesse haigestumise riski suurendada, soodustades trombide teket.

Rebecca Wood, Alzheimeri uuringufondi (Alzheimer’s Research Trust) tegevdirektor, ütles järgmist: “Toitumise ja dementsuse riski vahelise seose mõistmine aitab mõnede inimeste puhul ennetada haigestumist Alzheimerisse ja teistesse sarnastesse haigustesse.”

“Kui me vanemaks saades oma elustiili muudame – liigume regulaarselt, jälgime toitumisharjumusi ja säilitame aktiivse sotsiaalelu – , võib väheneda ka dementsuse risk.

“Kahjuks ei suuda aga ainuüksi toitumine või elustiil täielikult dementsuse riski kõrvaldada.”

Kuna maailmas kannatab dementsuse käes 35 miljonit inimest, peaks Woodi’i sõnul keskenduma rohkem teadusuuringutele, mis aitaks välja töötada uusi raviviise.

Originaalartikkelt:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/8615456.stm

 

printerisõbralik versioon esita küsimus
viimati toimetatud: 20. 04. 2010. 11:21